Prečo ísť organickým spôsobom?

Ako rastie popularita organických produktov, prečo sa stále viac ľudí rozhoduje pestovať, pestovať a jesť bio?  Stačí sa pozrieť dolu uličkami každého supermarketu, aby ste videli, že dopyt po biopotravinách za posledných pár rokov výrazne vzrástol. To, čo bolo kedysi obmedzené na niekoľko druhov ovocia a zeleniny, skryté medzi konvenčne pestovanými produktmi, sa rozšírilo takmer do každého radu potravín.

Špecializované predajne a farmárske predajne majú lojálnu zákaznícku základňu, ktorej podľa všetkého poskytujú takmer nevyčerpateľný sortiment biopotravín. Aj domáci výrobcovia si osvojujú ekologický spôsob života, od pestovania vlastnej zeleniny až po produkciu vajec a mäsa z vlastných hospodárskych zvierat. Táto rastúca túžba pestovať a jesť organické produkty je často podporovaná nielen osobnými zdravotnými dôvodmi, ale aj obavami o životné prostredie a vplyv, ktorý ako populácia máme na planétu a jej zdroje.

Čo je organické?

Slovo „ekologický“ je definované v zákone a nariadenia EÚ (Európskej únie) sa vzťahujú na výrobu, označovanie a kontrolu všetkých ekologických produktov. Tieto pravidlá sú prísne regulované kontrolnými orgánmi schválenými spoločnosťou DEFRA, ako je Soil Association, a všetci výrobcovia musia byť registrovaní u kontrolného orgánu, musia spĺňať ich normy a spĺňať špecifikované požiadavky, aby mohli svoje produkty uvádzať na trh ako „ekologické“. Tieto prísne predpisy sa vzťahujú na všetky ekologické produkty, či už ide o ľudskú alebo živočíšnu spotrebu; takže ak kupujete bioprodukty na váš rodinný jedálenský stôl alebo organicky kŕmite svoje hospodárske zvieratá s cieľom produkovať ekologické mlieko, vajcia alebo mäso, môžete si byť istí, že platia rovnaké základné princípy a pravidlá ekologického poľnohospodárstva.

Prechod na bio nie je len o pestovaní a konzumácii potravín, ktoré neboli ošetrené chemikáliami; je to „celosystémový“ prístup k poľnohospodárstvu a výrobe potravín. Uznáva úzky vzťah medzi pôdou a rastlinami a živočíchmi, ktoré z nej žijú, spolu s procesmi, ktoré prinášajú jedlo na tanier. Pochopenie základných princípov ekologického poľnohospodárstva je kľúčom k oceneniu výhod tohto prístupu k výrobe potravín.

Ekologické poľnohospodárstvo…

Zahŕňa výrobu potravín najvyššej kvality s minimálnym spracovaním
Nepoužíva geneticky modifikované organizmy (GMO), chemické hnojivá, pesticídy, stimulátory rastu ani syntetické farbivá a konzervačné látky
Pracuje s prírodnými systémami a cyklami na všetkých úrovniach, od pôdy po rastliny a zvieratá
Chráni pôdu podporou trvalo udržateľného striedania plodín a pestovateľských techník, ako aj využívaním recyklovaných živín vo forme kompostovaného hnoja a rastlinného odpadu
Zabezpečuje, aby hospodárske zvieratá chované organicky požívali najvyššie štandardy blaha hospodárskych zvierat, pretože musia byť chované a kŕmené čo najprirodzenejším spôsobom a bez rutinného používania liekov
Podporuje biodiverzitu a chráni citlivé biotopy, ako aj podporuje recykláciu a minimalizáciu znečistenia a odpadu maximalizáciou využívania obnoviteľných zdrojov
Podporuje rozvoj ekologicky zodpovedných výrobných, spracovateľských a distribučných reťazcov, pomáha podporovať miestnu ekonomiku a znižovať potrebu nadmernej prepravy surovín a produktov

Tak prečo ísť na bio?

Ekologická produkcia sa stáva čoraz dostupnejšou s väčším výberom pre spotrebiteľov, ktorý poskytuje zdravú, sledovateľnú a udržateľnú alternatívu. Existuje mnoho dôvodov, prečo sa ľudia rozhodnú pre organický; od starostí o vlastné zdravie a životy chovaných zvierat až po túžbu starať sa o životné prostredie.

Osobné zdravie

Mnoho ľudí sa obáva rastúcej úrovne chemikálií, ktorým sú denne vystavení, a domnievajú sa, že používanie niektorých chemikálií pri výrobe potravín môže byť zdraviu škodlivé. Ekologický prístup poskytuje spôsob, ako znížiť vystavenie potenciálne škodlivým chemikáliám z nakupovaných potravín aj z domácich produktov. To spolu s nárastom obáv z potravín v posledných rokoch a zdravotnými problémami súvisiacimi so spracovanými potravinami as tým spojeným príjmom soli, tukov a cukrov viedlo k presvedčeniu, že ekologicky vypestované alebo dopestované potraviny sú zdravšie a bezpečnejšie. Prísne postupy a certifikácia biopotravín sa vzťahuje aj na ekologické krmivá pre zvieratá, čo znamená, že farmári môžu chovať svoj dobytok a produkovať potraviny bez chemikálií.

Environmentálne obavy

Pôda je kľúčom k ekologickému poľnohospodárstvu a keďže jej rovnováha môže byť ľahko narušená používaním chemikálií. Používanie prírodných hnojív, ako je hnoj, namiesto umelých alternatív, zaisťuje vysokú úroveň živín a zachovanie ekológie pôdy. Pokiaľ ide o kontrolu buriny a škodcov, ekologické poľnohospodárstvo podporuje skôr starostlivé striedanie plodín než rutinné používanie chemikálií. Prísne smernice, ktorými sa riadi ekologické poľnohospodárstvo, zabezpečujú, že akýkoľvek negatívny vplyv výroby potravín na životné prostredie je výrazne znížený. Menej intenzívne poľnohospodárske metódy v popredí výroby biopotravín navyše znamenajú, že voľne žijúce zvieratá môžu prekvitať. Mnohí veria, že ekologické poľnohospodárstvo môže pomôcť znížiť úbytok druhov, ktorý môže byť spôsobený rozšíreným používaním chemikálií. Biodiverzita má kľúčový význam pre zabezpečenie stabilného životného prostredia, keďže úbytok druhov môže ovplyvniť krehkú rovnováhu našej planéty.

Chuť

Mnoho ľudí si vyberá biopotraviny, pretože veria, že chutia lepšie ako neekologické. Keďže sa nepoužívajú žiadne umelé rastové stimulátory, zvieratá rastú pomalšie, o čom sa predpokladá, že ich mäso je bohatšie na chuť. Pokiaľ ide o organicky kŕmenú hydinu, používajú sa prírodné žĺtkové farbivá, výsledkom čoho je, že vyrobené vajcia majú prirodzený zlatý žĺtok, o ktorom sa predpokladá, že je bohatší na chuť.

Dobré životné podmienky zvierat

Dobré životné podmienky zvierat sú jedným z kľúčových princípov ekologického poľnohospodárstva a pre mnohých sú hlavným hľadiskom pri výbere stravy. Okrem toho informovanosť spotrebiteľov o technikách masovej výroby poháňaných médiami viedla mnohých k tomu, aby si zvolili organické ako možnosť vyššej prosperity. Všetky ekologicky chované zvieratá musia:

Byť schopný voľne sa pohybovať (keď počasie a pôdne podmienky nie sú zdraviu škodlivé)
Mať dostatok priestoru (t. j. nižšiu hustotu zástav) – pomáha znižovať stres a choroby
Buďte kŕmení stravou, ktorá je čo najprirodzenejšia a neobsahuje geneticky modifikované zložky
Nenechajte sa bežne liečiť liekmi alebo vakcínami
Nikdy si nedávajte hormóny, ktoré zvyšujú rast alebo produktivitu
Nesmie sa vyrábať z klonovaných zvierat

Vedeli ste?

Povinnou požiadavkou je, aby každý výrobok označený ako „ekologický“ bol certifikovaný kontrolným orgánom schváleným spoločnosťou DEFRA.

Geneticky modifikovaný materiál nie je povolený v žiadnom organickom produkte.

Spojené kráľovstvo má jedny z najprísnejších ekologických predpisov na svete.

Foto, Zdroj a Autor: organicfeed.co.uk