Wellness

Ako prejsť na vegánsku stravu

Uvažujete o vegánskej strave? Tu je to, čo potrebujete vedieť:

Zatiaľ čo vegánstvo nedávno získalo hipsterskú popularitu, v nemalej miere vďaka rušným britským festivalom a trhom, jeho rastúca popularita (to je 360-percentný nárast na viac ako pol milióna ľudí za posledné desaťročie) je cítiť, ako pulzuje krajinou.

Motivácia na zmenu siaha od zdravotných výhod (štúdie ukazujú, že môže pomôcť znížiť riziko srdcových chorôb, vysokého krvného tlaku, cholesterolu a cukrovky 2. typu) až po dobré životné podmienky zvierat a environmentálne dôvody, ako je napríklad zníženie vašej ekologickej stopy.

Ak však premýšľate nad tým, ako sa stať vegánom, alebo jednoducho chcete znížiť príjem mäsa, rýb a mliečnych výrobkov, máme pre vás niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu na vašej ceste.

Plánovanie je kľúčové

Vylúčenie mäsa, rýb a mliečnych výrobkov už neznamená život v jedení šalátov s drahokamovým šalátom, ale vyžaduje si to trochu premýšľania. Nájsť jedlo, ktoré vám bude chutiť, je kľúčom k dlhovekosti, a pokiaľ budete dávať pozor na živiny, ktoré do tela dodávate, môže to byť aj zdravá cesta.

Čítajte viac: Bez mäsa? Uistite sa, že prijímate tieto 4 základné živiny

Skontrolujte štítky

Hoci existujú určité potraviny, ktoré automaticky považujeme za vegánske – ovocie, zelenina, bylinky, orechy a semená – prekvapivé množstvo z nich v skutočnosti neobsahuje živočíšne produkty. Uistite sa, že ste skontrolovali štítky všetkých balených potravín, ako sú kocky, omáčky, nátierky a víno – zložky, na ktoré si treba dávať pozor, zahŕňajú srvátka, kazeín a laktózu, ktoré všetky pochádzajú z mlieka.

Vyskúšajte tieto jednoduché výmeny potravín:

Mliečne mlieko: Sójové, ryžové, ovsené, konopné alebo orechové mlieko sú dobré možnosti.

Čítajte viac: Ktoré rastlinné mlieko je pre vás to pravé?

Syr: K dispozícii je množstvo ocenených vegánskych syrov; prípadne skúste namiesto tvarohu alebo ricotty rozdrobené tofu alebo namočené surové orechy.

Vajcia: Pri pečení choďte na ľanové vajce (1 polievková lyžica mletého ľanového semienka a 3 polievkové lyžice vody) alebo vyskúšajte trendovú tofu miešanú alebo cícerovú omeletu.

Med: Sub v agávovom nektáre alebo javorovom sirupe.

Želatína: Rozhodnite sa pre agar-agar alebo vege-gél, ktoré sú oba vyrobené z morských rias.

Proteín: Tempeh, tofu a seitan sú tie, o ktorých by ste mali vedieť. Jackfruit, tropické ovocie pochádzajúce z Južnej Ameriky a juhovýchodnej Ázie, sa tiež stáva náhradou mäsa vďaka svojej textúre pripomínajúcej bravčové mäso, ale na doplnenie bielkovín ho podávajte s fazuľou.

Foto: iStock / Zdroj a Autor: Healthy Magazine